De juiste zitstok

Alleen de zijdehoenders van alle kippenrassen slapen ’s nachts niet op stok. Zij slapen liever bij elkaar op de grond van het nachthok.De rest slaapt het liefst op een zitstok. Een zitstokĀ  voor kippen is daarom erg belangrijk. Ze brengen namelijk 1/3 van de dag (24uur) door op de zitstokĀ  en dan zit je graag goed.

Zitstok voor het kippenhok

De juiste zitstok voor het kippenhok

De ideale zitstok voor kippen:

De ideale zitstok is vierkant maar afgerond. De kippen moeten zich er niet aan kunnen bezeren en de zistok voor kippen moet een goede houvast bieden. Tevens moet de stok breed genoeg zijn zodat de tenen er niet helemaal overheen hangen (links onder). Een ovale stok is ook goed (een boomstam is namelijk ook niet vierkant).

De hoogte van de zitstok voor kippen verschilt per ras. Voor de grote zware rassen die niet meer kunnen vliegen is 25, 30cm genoeg (misschien zelfs een beetje hoog). Als je de stok hoger hangt doe je de kippen er geen plezier mee. De kleinere rassen, die vaak beter kunnen vliegen vinden een stok van 80cm geweldig. Ook hier geld dat als de zitstok voor kippen beter bereikbaar wordt door hem lager te monteren is dit uiteraard het beste.

Verder hebben ze (wederom afhankelijk van het ras) behoeft aan 20-25cm lengte van de zitstok per kip. Liever iets meer dan minder. Bij het gebruik van meerdere zistokken in het kippenhok is het belangrijk om te weten om ze allemaal even hoog te plaatsen. Kippen willen graag zo hoog mogelijk zitten (veilig) en ze zullen gaan vechten als er niet genoeg plaats is op de hoogste zitstok.

Bloedluizen bij de zitstok:

bij het maken van een kippenhok kunt u het beste de zistok zo bevestigen dat er zo min mogelijk kieren zijn. Dit zijn namelijk de plekken waar de bloedluis zich graag in verstopt. Minder keren is dus minder verstop plekken voor bloedluis.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *