Een verantwoord kippenhok

Afgelopen week vond ik een bericht over een ecologisch verantwoord kippenhok (zie het kopje: Een verantwoord kippenhok). Persoonlijk vind ik de maten die hier worden gegeven overdreven ruim. Maar wie ben ik om dit dan niet met jullie te delen. De reden waarom ik denk dat het overdreven groot is omdat het simpel weg niet mogelijk is met deze afmetingen in de meeste tuinen, maar dat is geen goed argument. Nee een ruim kippenhok is goed, het gaat tenslotte om levende dieren maar 1m2 per kip is naar mijn mening voldoende. Maar hierbij vind ik ook dat u de kippen niet altijd opgesloten moet houden. Kippen zijn vredelievende beesten en doen niemand kwaad. Het los laten lopen in je tuin geeft ook nog is een extra landelijk effect, is goed voor de bemesting en natuurlijk goed voor de kippen.

Een verantwoord kippenhok:

Volgens Velt Groot-Asse zijn dit de eisen voor het verantwoord kippenhouden. Als dit niet werkt kunt u hem ook hier vinden: verantwoord kippenhok

Even de belangrijkste kenmerken op een rijtje. Er wordt uitgegaan van een doorsnee situatie van 2 รก 3 legkippen.

De kippenren van een verantwoord kippenhok:

  1. Per kip vergt een verantwoord kippenren een minimum van 5 vierkante meter, je hebt dan volgens het overzicht minimaal 10 vierkante meter nodig maar meer is beter. Een flinke gras begroeiing in het hok is wenselijk ander flink vullen met houtsnippers zodat er geen modderplassen kunnen ontstaan.
  2. Een afsluiting van minimaal 1,3ocm hoog zodat vossen niet over de omheining kunnen springen. De kippenren van boven afsluiten tegen roofvogels is ook goed.
  3. Kippen hebben een zandbad nodig om ongedierte van zich af te slaan.

Het nachthok (kippenhok) van een verantwoord kippenhok:

  1. Per kip is er in het nachthok minimaal een ruimte van een kwart vierkante meter nodig. Dit is minus de drinkbak, voerbak en legnesten.
  2. Een totale hoogte van 2 meter, helaas kan ik niet zien waarop dit gebaseerd is. De toegang is voor je zelf wel erg makkelijk.
  3. Voorkom zoveel mogelijk kieren (tegen de bloedluizen) in het kippenhok.

Meer punten vind u in het bestand: Een Verantwoord kippenhok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *