Bij het houden van kippen hoort een kippenhok! Waar let u op bij het kippenhok inrichten?
De eerste vraag is dan altijd voor welk ras u gaat. Grote kippen vereisen een groot hok, kleine kippen een wat kleiner hok. Ook zijn er kippenrassen die veel beweging nodig hebben, niet zo goed tegen de koude winters kunnen of juist extra beschutting tegen de wind willen hebben. Om hier achter te komen kunt u het beste eerste het kippen ras bepalen alvorens u een hok aanschaft. Weet u welk ras u wilt dan zijn de volgende tips misschien wat voor u. Ook over het kippenhok inrichten.
Eisen voor een kippenhok:
Als u kippen heeft gekocht heeft u zojuist levende dieren aangeschaft. Daarmee moet u voorzichtig zijn en hun eisen tegemoet komen. U wilt ze een goede huisvesting bieden. Hiervoor dient u zich aan enkele dingen te houden. Het kippenhok inrichten moet goed gebeuren. Weet welk ras u heeft / wilt zodat u hier het hok op kan aanpassen.
- Een nachthok, ren en legnest:In de nacht willen de dieren schuilen, overdag willen de kippen scharrelen en zo af en toe willen de dames graag hun ei kwijt. Een goed kippenhok voldoet aan deze eisen en bied de kippen al deze mogelijkheden. Over de grootte kun u meer lezen bij een verantwoord kippenhok.
- Ventilatie maar geen tocht: Om een klam kippenhok te voorkomen is er voldoende ventilatie in het kippenhok nodig. Zonder ventilatie wordt het kippenhok vochtig wat voor schimmels en ziektes kan zorgen. Koopt u een kippenhok dan is hier al vaak aan gedacht, vind u het verdacht dat kunt u er altijd naar vragen. Bij het zelf bouwen zorgt u simpel voor een paar ventilatie gaatjes.
- Schaduw: Als het zomermaanden heet wordt hebben uw kippen de mogelijkheid nodig om te schuilen. Het kippenhok inrichten doet u zo dat er op elk moment van de dag een schaduwplaats in het kippenhok aanwezig is. Staat het kippenhok al en soms in de volle zon? Hang dan een jutte zak tegen het gaas zodat ze alsnog buiten kunnen zitten maar in de schaduw.
- Altijd vers drinkwater: Dit heeft weinig met het kippenhok te maken maar uw kippen hebben het wel nodig. Ook een goede voedsel voorziening is belangrijk. Zie kippenhok inrichten onderaan de pagina.
- Zitstokken: Van nature slapen de kippen in bomen; hoog en droog tijdens de nacht. In kippenhok kan dit niet (of het ras kan niet hoog genoeg meer vliegen) waardoor ze een zitstok nodig hebben. Ook aan de zitstok zitten eisen zie hier: de juiste zitstok.
- Hygiëne: Ook is dit is niet van het kippenhok afhankelijk maar wel een vereisten. De dieren worden in hun verblijf opgesloten en kunnen er niet uit. U als houder heeft de taak om het kippenhok te onderhouden. Een dubbele motivatie is dat de conditie bij een slecht verzorgt en vies hok snel achteruit gaat. Een schoon hok zorgt daarom voor gezonde dieren.
Wensen voor een kippenhok:
- Onderhoud: Het onderhoud is in mijn ogen de meest vervelendste klus maar moet gebeuren. Zorg er daarom voor dat dit altijd gemakkelijk af gaat. Een uitschuifbare mestlade en een toegankelijk kippenhok zijn daar voorbeelden van.
- Bloedluizen: Kippen worden vaak geteisterd door bloedluizen. In de nacht worden ze actief en overdag schuilen ze tussen de kieren en naden van het kippenhok. Er zijn goede bestrijdingsmiddelen beschikbaar maar voorkomen is beter dan genezen (tip). Bij een kippenhok met weinig kieren en naden is het makkelijk om de bloedluis te bestrijden.
- Afsluitbaar nachthok: Het absoluut niet verplicht maar misschien een handige aanvulling voor het kippenhok. Heeft u last van roofdieren of zijn ze uw kippen erg vroeg wakker? Dan is een afsluitbaar nachthok een absolute aanraden voor het kippenhok. Er zijn zelfs systemen waar dit automatisch kan gaan.
Het Kippenhok inrichten:
- Vers drinkwater: Levende dieren hebben altijd water nodig. U geeft dit door middel van een drinksysteem of drinktoren. Met een verhoogde drinkbak of ophangsysteem voorkomt u dat de kippen de bodembedekking in het drinkwater gooien.
- Voeding: Ook voer is voor kippen van levensbelang. Voer kunt u aan uw kippen geven in een voerhopper, voerbak of automatische trapbak.
- Bodembedekking: In de ren is aarde voldoende maar wilt u het beter doen dan zijn beukensnippers of fijngehakt hout goede opties. In nachtverblijft kunt u het beste een bodembedekker aanbrengen die absorbeert. Dit voorkomt vochtige plekken en daardoor ziektes. De bodembedekking dient u eens per week te vervangen.
- Zitstokken: Kippen slapen op stok. Hiervoor heeft u zitstokken nodig. Plaats deze op gelijke hoogte op problemen te voorkomen. De kippen willen namelijk altijd het hoogst zitten.
- Legnesten: Heeft u kippen die regelmatig een verse eitje leggen, voorzie dat het kippenhok van een legnest. Maak met stro een nest en doe onder een beetje zaagsel, aubiose.