Een kippenhok maken

Het houden van kippen is fantastisch! Ze leggen dagelijks verse eieren, geven een heerlijk buiten gevoel en zijn makkelijk te onderhouden. Voordat u kippen kunt gaan houden heeft u een hok nodig. U kunt een kippenhok kopen of een kippenhok maken.

Zelf een kippenhok maken:

Het zelf maken van een kippenhok kan op verschillende manieren een goede keus zijn. Vaak is het bouwen van uw eigen kippenhok voordeliger en u kunt hem tevens naar eigen wens aanpassen. Bijvoorbeeld naar het ras wat u heeft aangeschaft. Een grotere opening of

bredere zitstokken zijn geen probleem en bouwt u er zo in. Er zijn wel een aantal dingen waaraan u zich moet houden bij het maken van een kippenhok. Omdat deze ook gelden bij het kopen van een kippenhok is dit op een andere pagina beschreven, zie: Waar op letten bij eerste kippenhok. In het kort moet u op deze dingen letten:

 1. Kippen hebben voldoende beweging nodig. Maak naast het hok ook een ruime ren zodat ze kunnen scharrelen.
 2. Ventilatie is belangrijk maar tocht is uit den boze!
 3. Schaduw is ook belangrijk, als het een erg hete dag is en ze kunnen niet schuilen kunnen ze oververhit raken.
 4. Kiest voor geschikte zitstokken.
 5. Houd er rekening mee dat het hok onderhoudsvriendelijk moet zijn.

Voordelen van een kippenhok maken:

 • Bouw het kippenhok naar eigen wens! – Bij het maken van uw eigen kippenhok bepaald u zelf hoe het kippenhok er uitziet en welke ‘handige’ functies u er in bouwt.
 • Vaak is het kippenhok goedkoper – Het zelf maken van een kippenhok is vaak goedkoper, of u krijg meer hok voor het zelfde geld. Twee rechter handen is wel een vereiste.
 • Bouw een bijpassende uitbreiding – Als het kippenhok te klein is geworden kan een zelfbouw kippenhok eenvoudig worden uitgebreid in dezelfde stijl.
 • Minimaal onderhoud! – Maak het kippenhok zo dat onderhoud een fluitje van een cent is.

Bouwtekening Kippenhok:

Kippenhok bouwtekening 1
Kippenhok bouwtekening 2

Gereedschap voor een kippenhok:

Natuurlijk verschilt per kippenhok de benodigde gereedschap. Als je hem op een stevige fundering wilt zetten komt er veel meer bij kijken dan dat als u gewoon wat palen in de grond slaat. Je kunt er ook voor kiezen om het kippenhok op poten te zetten zodat je helemaal niets hoeft te doen om het vast te zetten. Dit is het gereedschap dat je waarschijnlijk nodig zal hebben:

 • Hamer of schroevendraaier
 • Spijkers, schroeven
 • Zaag
 • Meetlat en potlood
 • Houtlijm

Kippenhok Maken met gereedschap

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *